Dikkat; yapılan işe gereken süre zarfında gerektiği kadar odaklanabilmektir. Dikkat herkes için gerekli olan bir olgudur. Dikkat dağınıklığı ya da dikkat süreleri sadece çocuklar için değil yetişkinler içinde geçerli olan bir durumdur. Adana – Pozantı – Yetişkinlerde de çoğu zaman; aşırı halsizlik, yorgunluk ve kendini iyi hissedememe durumları dikkat sürelerinin azalmalarına ve dikkat dağılmalarına neden olmaktadır . Bazen dikkatsizliğimiz yüzünden yaptığımız işi yanlış yapabiliriz , ofisimizdeki en önemli evrakları sisteme girmemiş olabilir ve tarihini geciktirmiş olabiliriz istemeden , sonra da dikkatsizliğimizin cezasını çekmek zorunda kalırız . Çocuk olmak da yeri geldiğinde dikkatsiz , kontrolsüz yani aceleci ve sabırsız , yerinde duramama gibi davranışları da beraberinde getirse de dikkat ; hem akademik hem de sosyal becerileri için gereklidir .

Adana – Pozantı – Dikkat Neden Dağılır?

Adana – Pozantı Çocukların ders çalışırken ya da bir aktivite yaparken belli bir süreden sonra sıkılıp dikkatinin dağıldığı fark edilmektedir . Oyun oynarken bile zaman içinde çocukların dikkati dağılır. Özellikle yeni bir şey öğrenirken odaklanma süreleri çok daha kısa olabilir. Dikkat konsantrasyonu ve odaklanması kesintisiz devam eden bir süreç değildir. Hepimizin dikkati belli olgular ve uyaranlar neticesinde dağılır burada en önemli nokta dağılan dikkatin yeniden toplanıp odaklanılmasını başarabilmektir .

Çocuklarda dikkat toplama süresi , genel olarak 40 dakika civarındadır. Ancak yapılan işe bağlı olarak bu süre uzayabilir ya da kısalabilir . Bu süre çocuğun yaşına bağlı olarak da değişiklik gösterir . 5-6 yaşındaki çocukların dikkatini bir şeye verme süresi 10-15 dakika kadar kısadır . Etrafta dikkat dağıtıcı uyaranlar var ise dikkatlerini çok daha zor toplayabilirler. 7-8 yaşındaki çocuklarda ise bu süre 25-30 dakika arasındadır . Çocuklarda odaklanma süreleri değişkendir ve geliştirilebilir . Sıkıcı ve dikkat çekmeyen işlerde dikkati toplamak çok daha zordur . Çünkü dikkat ve motivasyon birbiri ile paraleldir. Adana – Pozantı – Dikkat olmadan motivasyonu , motivasyon olmadan dikkati toplamak pek mümkün olmayabilir . Çok sevilen bir oyunda ya da bir etkinlikte çocuk dikkatini uzun süre toplarken, çocuğa sıkıcı gelen 10 dakikalık ödevi daha uzun süre de tamamlayabiliyor .

Adana – Pozantı – Dikkat sürelerinde odaklanma ile birlikte birde mola verme süreci vardır .  Mola verme süreleri odaklanma süreleri ile belirlenebilir . 5-10 dakika dikkati süren bir çocuğun , 10-15 dakika mola vermesi ideal bir süredir .

Her çocuğun öğrenme , ders çalışma ve odaklanma stili farklıdır . Burada en önemli husus her ebeveyn kendi çocuğunun öğrenme ve odaklanma şeklini çok iyi bilmelidirler . Örneğin; Bir çocuğun ders çalıştığı ortamda kendinden başka çocuklar oyun oynuyor ve eğleniyorlarsa , ders çalışan çocuk hiçbir şekilde odaklanıp öğrenemez . Bir başka örnek verecek olursak , Televizyonun açık olduğu bir odada ödev yapmaya çalışırken dikkati sürekli dağılıyorsa , bu son derece normal . Çocuğa odaklanmasını söylemek yerine ona daha izole bir çalışma ortamı oluşturulmalıdır .

Adana – Pozantı – Dikkati Süresini Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Adana – Pozantı – Dikkat süresi zamanla yaş ilerledikçe değişen ve artan bir beceridir . Her çocuğun dikkat süresi farklıdır bu yüzden hiçbir çocuğu dikkat süreleri konusunda karşılaştırılmamalı kıyaslanmamalıdır. Çocuklar doğumdan itibaren tüm gelişim evrelerinde ve akademik başarılarında birbirlerinden farklı beceriler ve farklı gelişmeler göstermektedir. Bu sebeple ne birbirleri ile aynı olan ay gruplarında ne de birleri ile aynı olan yaş gruplarında kıyaslamadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Kıyaslamalar çocuklarda özgüven eksikliğine neden olabilmektedir .

Adana – Pozantı –  Çocuğunuzun Dikkatini Arttırmak için Yapılması Gerekenler;

  • Çocuğunuza öncelikle yapabileceği düzeyde kısa süreli sorumluluk vermelisiniz .
  • Verilen uzun süreli görevler çocuklarda bıkkınlık hissi oluşturur . “ Yapamıyorum ” “sıkılıyorum ” ya da “ yapmak istemiyorum artık ” gibi cümleler duyarsınız.
  • Ders çalışılan masanın ve çalışma ortamının mutlaka düzenli tertipli ve toplu olması gerekir .
  • Dikkat dağıtıcı herhangi bir uyaran ya da materyallerin ortamda ya da göz önünde olmaması gerekir .
  • Çocuğunuz etkinlik yaparken ya da ödevlerini yaparken ortamın sade ve sessiz olması, ısı ayarının normal seviyesinde olması yapacağı çalışmanın verimliliğini arttırması konusunda katkı sağlayacaktır .
  • Dikkat süresi az olan çocukların dinlenme süreleri de orantılı olmalıdır . Örneğin; dikkat eksikliği olan çocuklarda 15 dakika çalışma yapılıyorsa 10 dakika dinlenme olmalıdır .
  • Çocuğunuza karşı negatif olumsuz cümleler kaygıya yol açabilmektedir .
  • “ Neden dikkat etmiyorsun .” “ önünü görmüyor musun ” “ daha kaç kere söylemem gerekiyor ” gibi cümleler çocuğunuzun dikkatini arttırmaya yaramaz . Aksine daha çok yetersizlik ve beceriksizlik duygusuna kapılır ve daha çok kaygılanır .
  • İlgi duyacağı spor dallarına ya da sanatsal aktivitelere yönlendirin .
  • Adana – Pozantı – Dikkat eksikliği dikkat dağınıklığı olan çocukların çok fazla arkadaşlık ilişkileri yoktur .
  • Arkadaşlık ilişkilerini kurmakta çevre edinmelerinde ve kurdukları ilişkileri sürdürmelerinde zorluk çekebilirler .
  • Arkadaşlık ilişkileri konusunda çocuğunuza destek olun .
  • Yönlendireceğiniz herhangi bir spor dalı ya da sanatsal aktivitelerde hem var olan enerjisini atmış olacak hem de edindiği çevreyi desteklemesine katkı sağlamış olacaktır .
  • Tüm aile bireyleri ile beraber akıl zeka oyunları , dikkat geliştirme oyunları (kağıt kalem oyunu , scrable , satranç , görsel dikkat geliştirme , jenga , hedef , çadır , reversı, six , hanoı kuleleri , soma küpü , katamino , Q-BIG , koridor , mangala , dixit) gibi oyunları oynayabilirsiniz .
  • Hem keyifli vakit geçirmiş olacaksınız aile içi birliğiniz ve iletişiminiz daha kaliteli olmuş olacak hem de oyunlar sırasında dikkatini daha fazla sürdürmüş olacak sürdürülebilir dikkatini arttıracaktır . Daha uzun süre bir işle uğraşmayı öğrenmiş olacak .
  • Uzun süre televizyon izleyen , bilgisayar oyunları oynayan , tablet ve telefonda zaman geçiren çocuklarda dikkat eksikliği ve dikkat dağınıklığı görülmektedir .
  • Teknolojinin ilerlemesi ile elektronik aletlerle çok fazla zaman geçirilmeye başladı . Bu sebeple çocuğunuz televizyon izleme , bilgisayarda oyun oynama , telefon ve tablette zaman geçirme sürelerini sınırlandırın . Günde bir saat zaman ayırmaları yeterli düzeyde olacaktır .
  • Adana – Pozantı – Dikkat problemi yaşayan çocuklar da organize olma ve etkinliğe başlamada sıkıntı yaşarlar. Bu nedenle mutlaka günlük yapacağı işler belirli bir program dâhilinde olmalıdır ve siz de bu programa uymasında yardımcı olun.
  • Çocuğunuza karşı söylemlerinizde ebeveyn olarak tek bir ağız olmalısınız . Anne – Baba olarak birbirinizden farklı , tutarsız davranışlarda bulunmaktan kaçınmalısınız.
  • Tutarsız ebeveynler dikkat eksikliği yaşayan çocukların sorunlarını daha da büyütmektedirler.
  • Çocuğunuzun dikkatini dağıtmadan ona olumlu geri dönütler ( bugün diğer günlere göre çok daha fazla çalıştın ve dikkatini dağıtmadan çalışabildin ) gibi cümleler ile onurlandırın.

Siz de çocuğunuzun dikkat ve odaklanma süresinin düşük olduğunu düşünüyor, dikkat eksikliği ve odaklanma süresi arttırmak konusunda profesyonel bir hizmet almak istiyorsanız hemen arayın!

Adana – Pozantı Dikkat Eksikliği Merkezi

0505 610 11 24

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x