Çocuklarda stres ve kaygı nasıl azaltılır?

Anksiyete bugün çocuklar tarafından karşılaşılan yaygın bir sorunlardan biri. Peki çocuklarda stres ve kaygı nasıl azaltılır?

 

Çocuklardaki ortak sorunun nedenlerini ve belirtilerini nasıl tanıyacağımızı bilin. Anksiyete bugün çocuklar tarafından karşılaşılan yaygın bir sorundur. Yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklar yaşlarına, bireysel kişiliklerine ve baş etme becerilerine bağlı olarak strese farklı tepki verirler. Peki çocuklarda stres ve kaygı nasıl azaltılır?

Çoğu çocuk için korku, endişe ve stres yaşla birlikte azalır veya değişebilir. Örneğin ayrılık kaygısı yaşayan bir anaokulu çocuğu, daha sonraki sınıflarda okula giden bir sosyal kelebek olabilir. Karanlıktan ya da canavarlardan korkan ikinci sınıf öğrencisi, hayalet hikayelerini seven bir çocuğa dönüşebilir.

 

Çocukluk stresi zor davranışlar ile kendini gösterir

Çocukluk stresi zor davranışlarla kendini gösterir ve ebeveynlerin stres belirtilerini tanıması ve olası nedenleri araştırması önemlidir. Ebeveynler genellikle çocukların stres ve anksiyeteyi yönetmelerine yardımcı olabilir, ancak bazı çocuklar anksiyete bozukluğuna sahip olabilir ve profesyonel yardımdan yararlanabilirler.

Çocuklardaki kaygının belirtileri

Davranış veya mizaçtaki değişiklikler, çocuğunuzun stres ve endişeli duygular yaşadığını gösteren yaygın belirtiler. Çocuklar kendi kaygılarını algılamayabilir.  Çocuklar gerçek ya da hayali stresli konularını açıklamak için genellikle olgunluğa sahip değildir. Bu, çeşitli fiziksel ve davranışsal belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir ve ebeveynler bunların semptom kaygısı veya sağlık sorunu olup olmadığı konusunda emin olmayabilirler.

Bazı yaygın stres ve kaygı belirtileri şunlardır:

  • Mide ağrıları veya baş ağrısı şikayetleri
  • Azalmış veya artan iştah
  • Uyku sorunları veya kabuslar
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Ruh hali, kısa öfke ya da sakinlik gibi davranışsal değişiklikler
  • Tırnak ısırma gibi sinirsel bir alışkanlığın geliştirilmesi
  • Aile veya arkadaşlardan uzaklaşma
  • Okula gitmeyi reddetme

Bu işaretlerin tipik olarak belirli etkinliklerden önce mi yoksa sonra mı gerçekleştiğini ve tıbbi bir probleme işaret edebilecek ateş, kızarıklık veya ishal gibi fiziksel semptomların olup olmadığını düşünmeye yardımcı olabilir.

Çocuklardaki stresin nedenleri

Çocuklarda kaygı ve stresin kaynağı okulda bir sorun, ailede değişiklikler veya arkadaşla bir çatışma gibi dışsal bir şey olabilir. Endişeli duygular, çocuğun okulda akranlarına uyum sağlamak gibi içsel duygu ve baskılardan da kaynaklanabilir.

Ailede büyük değişiklikler

Çocuklarda strese yol açabilecek büyük yaşam değişimleri arasında boşanma, ailede bir ölüm ya da yeni bir kardeşin doğumu sayılabilir. Büyük yaşam değişiklikleri çocuğunuzun güvenlik hissini sarsabilir, bu da karışıklığa ve kaygıya yol açabilir. Örneğin, yeni bir kardeş, çocuğu tehdit altında ve kıskanç hissettirebilir. Ailenin ölümü keder yaratabilir ve ölüm ve ölüme dair korkuları tetikleyebilir.

Ebeveyn istikrarsızlığı

Para ve iş kaygıları, aile kargaşası gibi durumlarda yardım etmek istediklerini düşünebilen çocuklar için ezici bir güçsüzlük hissine yol açabilir.

Yoğunluk

Bir etkinlikten diğerine sürekli olarak koşmak, çocuklar için, her seferinde bir süre sessiz çalışma süresine ihtiyaç duyan büyük bir strese neden olabilir.

Akademik baskı

Birçok çocuk okulda başarılı olma konusunda endişe duyar. Akademik baskı, hata yapmaktan korkan veya bir şeyde iyi olma konusunda korkan çocuklarda özellikle yaygındır.

Popülerlik

Daha genç sınıf öğrencileri için ayrılık kaygısı yaygın bir sorun olabilir. Büyüdükçe, çoğu çocuk diğer çocuklarla uyum sağlamak ve hoşlanmak ister. Buna uygunluk ve popüler olma baskısı acı vericidir. Çocuklar okula girdiklerinde dışlanma hissi genellikle bir sorun haline gelir.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments