ADANA DİKKAT EKSİKLİĞİ MERKEZİ
Adana Dikkat Eksikliği Merkezi, çocukluk dönemine ait birçok rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda önemli bir yere sahiptir. Çocukluk dönemine ait olan dikkat eksikliği bozukluğunu ele alırsak; Dikkat eksikliği, erken çocukluk dönemindeki çocuklarda ortaya çıkar. Herhangi bir şeye olan dikkat süresinin azlığı ve odaklanmada zorluk çekme olarak tanımlanabilir.
Dikkat eksikliği, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu’nun (DEHB) üç temel belirtisinden birisidir. Fakat her dikkat problemi yaşayan çocuk, hiperaktif olacak diye bir zorunluluk yoktur. Bazen bazı çocuklarda aşırı hareketlilik olmaksızın sadece dikkat problemi de (DEB) olabilir. Fakat dikkat problemi tek başına olsa dahi çocukların eğitim hayatını yine olumsuz bir şekilde etkiler.
Dikkat Eksikliği Belirtileri
Adana Dikkat Eksiliği Merkezi’ne başvuran danışanların, çocuklarında dikkat eksikliğine dair gözlemlediği bazı durumlar vardır. Bunlar;
Çocuk çoğu zaman dikkatini ayrıntılara verememesi,
Okul ödevlerinde ya da diğer etkinliklerinde dikkatsizce hatalar yapması veya o süreç içerisinde dikkatinin dağılması,
Doğrudan kendisiyle konuşulduğunda genelde dinlemiyormuş gibi görünmesi,
Okul ödevlerine ya da ufak tefek işlere başlayıp bitirememesi,
Zihinsel çabayı gerektiren görevlerden kaçınması ve böyle görevlerde yer almaya karşı isteksiz olması, (ev ödevi, okul aktiviteleri gibi)
Dış uyaranların fazlalığından dolayı dikkatinin kolaylıkla dağılması,
Bir işi yaparken çabuk sıkılması,
Birini uzun süre dinlemede sorun yaşaması,
Okulda veya evde sürekli eşyalarını kaybetmesi,
Günlük hayatında yaşadığı unutkanlığın fazla olması gibi belirtiler göstermiştir.
Bu temel belirtiler arasından bir tane bulunacağı gibi bazen birden çok belirti de bulunabilir.
Dikkat Eksikliği’nin Nedenleri
Bu sorunun ortaya çıkmasında genetik, biyolojik, psikolojik ve sosyal çevre gibi faktörler sıralanmakla beraber, nedeni henüz tam olarak bilinememektedir. Fakat çocuğun hem okulda hem de evde kendisini olumsuz yönde etkilediği herkes tarafından bilinen bir gerçektir.
Okul çağındaki çocukların yaklaşık %3-7’ünde yaygın olarak görülmektedir ve görülme sıklığı erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 3-5 kat daha fazladır.
Dikkat Eksikliği’nin Çocuklar Üzerindeki Etkisi
Dikkat eksikliği, her kültür ve toplumda genellikle çocukluk döneminde görülen bir bozukluktur. Dikkat problemini yaşayan çocuklar; dersi, ders saati boyunca dikkatli dinleyemez ve sınavdayken konsantrasyonlarını tam olarak toplayamazlar. Bunun yanında bir şeyi öğrenirken de zorluk çekerler. Bu da onların, derslerde veya akranlarla yapılan etkinliklerde geri kalmalarına ve başarısızlıklarına yol açar. Buna bağlı olarak da saldırgan davranışlar gösterebilirler ve bu davranışlar sonucunda da çocuklarda psikiyatrik bozukluklar görülebilir. Çocukluk döneminde yaşanılan depresyon, kaygı bozukluğu, herhangi bir davranışa veya düşünceye karşıt olma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu gibi sorunlar ise, Adana Dikkat Eksiliği Merkezi’nde yapılan tedavilerle ortadan kaldırabilir ve yaşanılan sorun en aza indirgenebilir.
Dikkat Eksikliği’nin Tedavisi
Her yaşta teşhis ve tedavisi yapılmakla birlikte erken teşhis ve müdahale çok önemlidir. Ayrıca dikkat eksikliği, daha çok çocukluk çağında göze batar ve bunu etraftakiler de fark eder. Bu süreç içerisinde öncelikle ailenin dikkat eksikliği hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir.
Adana Dikkat Eksikliği Merkezi’ne gelen danışanlara bu gibi hastalıklar hakkında bilgi verilerek; çocukta var olan sorunların anlaşılmasında ve nedenlerinin bulunmasında; sorunu başka yerlerde aramak yerine var olan sorun için çözüm üretmeyi hedefler. Bu yüzden tedavi süresince, çocukla yeniden sağlıklı ilişki kurabilmenin yolları aranmalıdır. Ayrıca ebeveynlerin çocuğa yönelik tutumları gözden geçirilmelidir. Çünkü anne ve babalar çocuğunu tembel, umursamaz veya ilgisiz olarak değerlendirip görmezden gelme gibi davranışlar sergilediklerinden dolayı; çocuğa karşı yapılan yanlışlar ve doğrular üzerinde aile bireyleri ile görüşmeler yapılmalıdır. Bu noktada yine Adana Dikkat Eksikliği Merkezi’nde ailelere yönelik bilgilendirme odaklı görüşmeler yapılır.
Adana Dikkat Eksikliği Merkezi’nde; ilaç tedavisi, anne-baba eğitimi, bireysel görüşme, aile tedavisi ve grup tedavisi; dikkat eksikliğinin tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemler arasındadır. Çocuklarda ilaçsız tedavi, çocuğun aldığı terapi ve eğitimlerin yanında aile bireylerinin de eğitim almasını gerektirir.