Disleksi Nedir ?
Merhaba, ben Klinik Psikolog Mihriban Taşpınar bu yazımda sizlere Disleksi nedir, belirtileri nelerdir sonucunda neler yapılabilir onları açıklayacağım.Halk arasında “Öğrenme Güçlüğü” olarak da bilinen disleksi, çocukta zeka seviyesi ile ilgili herhangi bir problem olmamasına rağmen okuma-yazma, matematik, zamanlama ya da yön bulma gibi alanlarda yetersizliğe yol açan bir bozukluktur. Öğrenme güçlüğü bulunan kişilerin öğrenme için yeterli kapasiteleri olmasına rağmen kendi öğrenme stillerine uygun yöntemlerle karşılaşmadıkları için öğrenme konusunda zorluk yaşamaktadırlar.
Disleksi Zararları Nelerdir ?
Toplumda öğrenme güçlüğü yaşayan kişi sayısı oldukça fazladır ancak öğrenme güçlüğü gerek eğitimciler gerekse aileler tarafından fazla bilinmediği için bu bozukluğa sahip çocuklar okulda, aile içinde ya da sosyal çevrelerinde pek çok zorlukla karşılaşabilmektedirler. Disleksili çocuklar karşılaştığı sorunlardan dolayı okula gitmeme, akademik başarıda düşüş, okul kaygısı ya da sosyal yetersizlik gibi birçok sorun ile baş etmek zorunda kalmaktadırlar.
Disleksi belirtileri oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu sebeple her kişide farklı görülse de bazı belirtiler temeldir. Disleksisi olan bireyler genelde okumada çok zorluk yaşarlar. Okumayı zor öğrenebilirler ve okuduklarını hatırlamakta güçlük çekebilirler. b, d, p, m, n gibi harfleri ya da 9, 6 gibi rakamları okumakta ve yazmakta zorluk çekebilirler. Okuma esnasında benzer sesli olanları karıştırabilir ya da atlayabilirler. Disleksi olan çocuklarda satır atlamaları görülebilir. Kelime hafızaları zayıftır. Yön bulmada zorluk yaşarlar. Sağ-sol kavramlarını karıştırabilirler. Zaman yönetimleri iyi değildir. Aylar ve günler gibi sıralı ifadeleri ezberlemekte güçlük yaşarlar. Ritmik saymada iyi değillerdir.
Disleksi Nasıl Tedavi Edilmelidir ?
Çarpım tablosu, bölme işlemi gibi matematiksel işlemlerde zorluk yaşayabilirler. Ayakkabı bağlama gibi motor kabiliyet gerektiren işleri yapmakta başarısızdırlar. Tüm bunların yanında bu çocuklarda dikkat dağınıklığı görülme ihtimali de yüksektir. Disleksi belirtilerinin çocuk okul hayatına başladığında daha bariz bir şekilde ortaya çıkmasından kaynaklı genellikle okul öncesi dönemde tanı koyulamamaktadır. Disleksi tanısını koymadan önce kişinin gerekli hekim değerlendirmesinden (kulak, göz, nöroloji) geçmesi gerekmektedir. Hekim değerlendirmesinden sonra bir uzman psikolog tarafından disleksiye yönelik zeka düzeyi, algı, okuma – yazma becerilerini ölçen testlere tabi tutulmalıdır. Disleksi olan bireyler fark edilmediği takdirde yaşadıkları problemler yetişkinlik hayatında da devam eder. Disleksi tedavisi için genellikle terapi desteği ve öğrenmelerini kolaylaştıracak akademik eğitim desteği önerilmektedir.
Kurumumuzda Disleksi tedavisi yönelik Neurosound programı uygulanmaktadır. Neurosound programı çocuğun beyin gelişimini destekleyen bir programdır. Beyindeki nöronların uyarılmasını sağlayarak disleksi problemi yaşayan çocukların öğrenmelerini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Siz de çocuğunuzda Disleksi olduğundan şüpheleniyorsanız ya da disleksi ile baş etmeye çalışıyorsanız kurumumuz ile iletişime geçebilirsiniz. Bu yazımızda disleksi nedir bu sorunun cevabını bulduk.