Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanımlanırken dikkat, odaklanma, hiperaktivite, dürtüsellik durumları değerlendirilerek tanımlama yapılır. Odaklanma dediğimiz alan bir şeye konsantre olmayı yani dikkati içerir. Aynı zamanda odaklanma sağlandıktan sonra bu odaklanmayı sürdürebilmeyi ve odağını başka bir konuya yöneltebilmeyi içerir. Hiperaktivite en genel anlamda aşırı hareketliliktir. Dürtüsellik ise her istediğinin o anda olmasını isteme ile ilişkilidir diyebiliriz.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 3 farklı şekilde görülebilir. Sadece dikkat problemi ya da sadece hiperaktivite şeklinde karşımıza çıkabileceği gibi dikkat eksikliği ve hiperaktivite problemi birleşik şekilde de görülebilir. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu genellikle çocukluk çağında ortaya çıkar ancak yetişkinlik döneminde de görülebilmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanımlaması aşırı hareketli, aktif ya da dikkati kolay dağılabilir çocuklar için uygun değildir. Çünkü erken okul yıllarındaki çocuklar genellikle bu ve benzeri özellikleri gösterebilmektedirler. Bu tanı şiddetli ve süreklilik gösterilen durumlarda konulmalıdır. Tanı kriterlerine gör bu süre minimum 6 aydır.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar genellikle hareket halinde ve bunu kontrol edemiyor gibi görünürler. Bir işe odaklanmakta zorluk yaşarlar ve ders esnasında başka şeylerle uğraşırlar. Ödev yapmak istemezler. Ödev ya da ders sırasında sürekli kalkmak isterler. Sanki sizi dinlemiyormuş gibi görünürler. Bunlar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların evde ve okulda yaşadıkları problemlerin çok azıdır. Bunlardan çok daha fazlasını yaşayan DEHB’li çocuklar aynı zamanda sosyal ortamlarda da arkadaşları tarafından dışlanmaya maruz kalabilmektedirler.

  • Peki çocuklarda dikkat dağınıklığı için ne yapılmalı?

Öncelikle yaşadığınız problemleri tanımlamak ve problemin boyutunu öğrenmek için biz uzman ile görüşmelisiniz. Gittiğiniz uzman Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu tanımlamasını yapabilmek için sizden bazı testlerin yaptırılmasını isteyebilir. Bu testlerin sonucuna göre gerektiği takdirde bir tedavi planı geliştirecektir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun tedavisinde kullanılan yöntemler farklılık gösterebilmektedir. Yaşanan problemin boyutuna göre ilaçla ya da terapi yoluyla tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda iki yöntemi birden kullanmak gerekebilmektedir. İlaçlar hekimler tarafından yazılmaktadır ve kullanıldığı taktirde yıkıcı davranışları azaltıp dikkati artırmaktadır. Ancak kilo kaybı, iştah kaybı, mide ağrısı ya da uyku sorunları gibi yan etkileri olduğundan hekim kontrolü dışında ilaç kullanılmaması oldukça önemlidir. Terapi yoluyla tedavi kısmında karşımıza daha çok anne-baba eğitimlerini de içinde barındıran yöntemler çıkmaktadır. Çocuğu odaklanmaya yönelik terapi programına alırken ebeveynlere de konuyla ilgili psikoeğitim vermek önemlidir. Aslında kullanılan tedavi yöntemi ne olursa olsun psikoeğitim her zaman olması gereken bir yöntemdir.

Bunların yanında kurumumuzda DEHB ile Neurosound, Neurofeedback ve Attentioner Terapi Programları ile çalışılmaktadır. Siz de çocuğunuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız bizimle ücretsiz iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yap