Günümüzde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu Adana’daokul öncesi dönem çocuklarında görülmektedir . Adana’da Okul öncesi dönem çocuklarında görülen belirtiler arasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite olan çocukların çoğu zaman yaramaz ve söz dinlenmeyen olarak nitelendirilmekte olup bu süreçte anne – babanın ve öğretmenlerin tutum ve davranışları çok önemli rol oynamaktadır . Okul öncesi dönemde DEHB ‘ li çocukların gelişimleri devam etmektedir . Çocuklar devam eden bir beyin gelişimine sahip oldukları için oluşabilecek herhangi bir davranışsal problemin önüne geçmek ve önleyici müdahaleler ,  çözüm yolları aramak için en uygun yaş grubudur . Bu nedenle Adana’da okul öncesi dönemde aile ve öğretmen tutumları çok önemlidir . Aileler ve öğretmenler tarafından diğer çocuklara davranımlar kazandırmak , sınıf içi ya da aile içi kurallar koymak ve bu kuralları devam ettirmek zorken DEHB ‘ li çocuklar da bu durum daha da zor hale gelmektedir . Bu sebeple ailelere ve öğretmenlere DEHB ile ilgili güçlüklerin üstesinden gelme becerileri konusunda yol gösterilmeli bu konu üzerine bilinçlendirilmelidir .

Adana’da Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşayan  herhangi bir konu üzerinde konsantrasyon sağlayamayıp odaklanamadıkları  için sıkılan çocuk çevredekilerle iletişime geçmeye çalışmakta ve bunu genelde sınıf ortamında yaptığı için öğretmenleri tarafından tepkilerle karşılaşmaktadır . Okul öncesi çocuğun dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğundan dolayı kendine hakim olma , sakin kalma durumları çok az olduğundan dolayı duygu ve davranışlarını kontrol etmeleri güç olmaktadır .

Adana – Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunu Kabul Etmek

Adana – Anne – baba olarak sorumlulukları çok fazlayken DEBH ‘ li bir çocuklar da bu durum daha da zor hale gelmektedir .  Ama bu durum aileleri korkutmamalı . Çünkü çocukta yaşanılan zor zamanların dikkat eksikliği ve hiperaktive bozukluğundan kaynaklı olduğu unutulmamalı ve bunu anlayıp kabul etmek atılacak adımların başlangıcıdır . Aileler de yaşanılan durumu kabullenmeyip görmemezlikten gelmenin tam tersi bu durumla alakalı çözüm yollarını aramak gerekmektedir . Dehb ‘ li çocukların hepsi birbirinden farklıdır hepsi farklı özellikler farklı tavır ve davranışlar göstermektedir .

Aile kendi çocuğunu gözlemleyip çocuğunu olduğu gibi kabullenmesi her konuda çocuğunu çok iyi tanıması her şeyin başında gelir . Çocukta ki olumlu ve güçlü yanlarını fark ederek  onu tanıması daha da keyifli olacaktır . Ayrıca ailelerin çocuğunun güçlük çektiği alanları , ilgi duyduğu , korkuları ve kaygılarını , merak ettiği oyunları ve buna benzer tüm durumlar karşısında tam anlamıyla tanımaya çalışması ve ailenin ne olursa olsun çocuğunu şartsız kabul etmesinde tüm bu özellikleri kıyaslama ve  yargılama olmadan yapması anlamına gelmektedir .

Adana –  Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocukların Ailesi ile İlişkisi

Adana’da Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların ebeveynleri ile ilişkisi diğer çocuklara göre biraz daha farklıdır .

  • DEHB olan çocuklar daha çok ilgi çekmeye çalışırlar tüm ilgilerinin kendi üzerinde olmasını istemektedirler .
  • DEHB ‘ li çocukların anneleri daha fazla dur kelimesini kullanırlar . Daha çok yapma , etme , gitme sakin dur demektedirler .
  • Bu durumda babalar çok fazla açıklama yapmazlar , çok fazla cümle kurmazlar ancak çok çabuk tepki verirler.
  • Babalar yeri geldiğinde ani tepkilerinden dolayı ceza da vermektedirler .
  • Ama anneler daha çok karışırlar olaya , çok fazla öneri ve uyarı da bulunmaktadırlar .
  • Bu nedenle anneler daha çok dur yapma demek zorunda kalmaktadırlar .
  • Tüm bunlara rağmen DEHB ‘ li çocuklar babalarının sözünü daha çok dinlemektedirler .
  • Babaları ile daha çok uyumlulardır .
  • Anneler , babaları çocukları ile çok az ilgilendikleri ve sebepsiz yere ceza verdiğinden dolayı babaları suçlamaktadırlar .
  • Bir o kadar da babalar da ; anneleri çok fazla olayları abartmakla ve gereksiz duygusal davranmakla suçlayabilmektedir .

Adana’da Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların anne babalarının bu süreçte çocuğa neler söylediğini yada söylediklerinin çocuk üzerinde etkisinin ne denli olduğunu fark etmeleri ailenin daha az yıpranması sağlamaktadır . Aileler bir an önce bu sürecin bitmesini , söylediklerinin çocuk üzerinde geri dönütlerinin alınmasını beklerler . Bu beklentiler aile tarafından haklı beklentiler ama unutulmamalıdır ki DEHB ‘ li çocuklar normal diğer çocuklar gibi değillerdir .

Adana Okul Öncesi Dönemde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” adlı yazıyı okumak için tıklayınız.

SÖYLENİLENLERİN İŞE YARAMADIĞINI FARK ETMEK

Adana’da DEHB ‘ li olan çocuklarla bir faaliyete ya da işe başlarken isteksiz yada çok yavaş olmaları ailesi tarafından daha çok hadi  demesine neden olmaktadır . Eğer haydi demek çocuk açısından işe yarıyor olsaydı bu kadar sık denmesine gerek kalmazdı . Çocuğa yaptığı etkinlik ile ilgili başarısızlığı konusunda “ kendini biraz daha vermelisin kendini verirsen yaparsın ,  biraz daha dikkatli olursan yapabilirsin “ demek çokta etkili olmayacaktır. Çünkü zaten çocuk yapabilseydi bu kadar çok söylenilmesine gerek kalmazdı . Bazen öyle zamanlar olur ki çocuğunuza söylediğiniz her şeyden sonra bir bıkkınlık yaşama hali hissedebilirsiniz. Diliniz de söyleyecek söz kalmamıştır . Çok söylenmeniz DEHB ‘ li çocuklar da işe yaramayacaktır . Bu durum daha çok anneleri psikolojik olarak yıpratmaktan ve çocuk ile aranızdaki ilişkiyi zedelemekten başka bir işe yaramayan durumdur . Dikkatini sürdürmekte güçlük çeken bir çocuğun nutuk dinlemek isteyeceği son şeydir . Bu sebeple ailelerini dinlemek istemezler ve aileleri de kendilerini boşuna konuşmuş hissederler ve öfkelenirler . Aileler uzun uzun cümleler kurmak yerine daha çok kısa ve öz net cevaplar ile açıklamalılardır .

Unutulmamalıdır ki DEHB ‘ li çocuklar ile tartışmaya girilmemelidir . Çünkü tartışma karşılıklı gerçekleşen bir olgudur eger çocuk ile tartışma esnasında çocuğun uzattığı düşünülüyorsa muhtemel suretle tartışmayı anne – baba uzatıyordur .

Adana’da DEHB ‘li çocuklar ansızın yapılan yapılması gereken durumları pek sevmezler ve tepki gösterebilirler . Çocuk ile aile de günlük yapılan aktiviteler ne ise onlar yapılmalı ve hepsinin bir saati olmalı .

Ev içerisinde çocuk ile ev kuralları hazırlanmalı ve çocuğun görebileceği bir yere asılmalıdır . Alınan kurallarda ya da çocuğun yaptığı hatalı davranışlar da anne ve baba bir ağız olmalıdırlar . Anne farklı bir cümle kurup baba farklı bir cümle kurmamalıdır . Anne baba farklı fikirler içerisinde olabilirler elbette ki ama çocuk karşısında görüş birliği içerisinde olmalıdırlar . Anne babalar birbirlerinin verdiği cezalara müdahale etmemeli birinin evet dediğine diğeri hayır dememelidir.

SİZ DE ÇOCUĞUNUZDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ

BİZE ULAŞIN

Adana Dikkat Eksikliği Merkezi: 0535 610 11 24

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x